تب تند نقاشیخط در گالریهای ایران/ هنر محبوبی که معلم ندارد
یک هنرمند نقاشیخط، این هنر را یک هنر کاملا ایرانی دانست و گفت که وضعیت آموزش نقاشیخط علیرغم استقبال از سوی گالریداران و مردم، اصلا مناسب نیست.
ایرانآرت: کاظم خراسانی در گفتوگو با ایسنا درباره میزان تاثیرگذاری آموزش نقاشی خط در جامعه گفت: نقاشی خط جزو هنر معاصر است که پیشینه بیشتر از ۵۰ و ۶۰ سال ندارد، از طرفی یک هنر بینرشتهای است و دنیای معاصر هم، دنیای هنر بینرشتهای است؛ ضمن اینکه اکثر نمایشگاههایی که در پایتخت یا در خارج از کشور برگزار میشود، نمایشگاههای بینرشتهای هستند.
وی با اشاره به اینکه پیشینه نقاشی خط در ایران به دوره قاجار یا قبلتر از آن برمیگردد، ادامه داد: درباره به رسمیت شناختن آن باید گفت که هنر نوگرای ایران یا مکتب سقاخانهای، افراد را به سمت نقاشی خط برد. افرادی مثل رضا مافی، فرامرز پیلارام، منصوره حسینی و ... کسانی بودند که سردمداران این کار بودند؛ ضمن اینکه هنرمندان نوگرای ایران هم هستند.
این هنرمند نقاشی خط تصریح کرد: درباره تاثیرگذاری نقاشی خط باید گفت که شاید حدود پنج سالی است که تب نقاشی خط بیشتر کشور را فرا گرفته و شاید به تبع اقبالی که گالریدارها، مجموعهدارها و حراجیهای بینالمللی نسبت به این هنر جدید و مدرن داشتند، خیلی از هنرمندان وارد این قضیه شدند. گرافیستها از سمتوسوی فضاهای فرمی، نقاشان از سمتوسوی فضای نقاشانه و خوشنویسان از سمتوسوی فضای خوشنویسی وارد کار نقاشی خط شدند و هر سه طیف هم مشغول ارائه نقاشی خط هستند.
وی با بیان اینکه نقاشی هنرمندان ما دارای سبک و سیاق غربی است، افزود: نقاشی خط جزو هنرهایی است که کاملا ایرانی است و شاید یکی از دلایلی که اقبال خوبی نسبت به نقاشی خط پیدا کرده، این است که بیان نقاشانه دارد. نقاشی خط یک نوع نقاشی است و بیان نقاشانه دارد که کدهای تصویریاش در تمام دنیا یکی است؛ ضمن اینکه از رنگ، خط، نقطه و ترکیببندی استفاده میکند.
خراسانی اضافه کرد: معمولا نقاشی خط در کشور ما آموزش داده نمیشود و تعداد خیلی کمی هستند که آموزش میدهند. کسانی که استاد نقاشی خط هستند و مسن و باتجربه هم هستند، کمتر دست به آموزش نقاشی خط میزنند؛ چون چیزی که یک هنرمند نقاشی خط را بر دیگری برتری میدهد، تکنیک است، تکنیک متفاوت داشتن؛ چرا فضا خیلی مشابه هم شده است، تکنیکها تکراری شده و کسی که به یک تکنیک جدیدی دست مییابد، میتواند وجه تمایزش از دیگران باشد؛ به همین خاطر است که خیلیها آموزش نمیدهند و اگر آموزش دهند، همه چیز را آموزش نمیدهند.
وی افزود: خیلی از افرادی که میخواهند وارد این کار شوند، گمان میکنند که نقاشی خط، همان خوشنویسی است؛ در صورتی که نقاشی خط، یک نوع نقاشی و مهارت است که شخص باید یاد بگیرد؛ اما فرقی ندارد که خوشنویسی را در کنار نقاشی خط یاد داشته باشیم یا یاد نداشته باشیم.
وی ادامه داد: رشته دانشگاهی نقاشی خط فقط در دانشگاه علمیکاربردی چند سالی است که تعریف شده که آن هم خیلی رسمیت ندارد؛ چرا که نقاشی خط یک نوع نقاشی است و ما رشته نقاشی را در دانشگاه داریم اما هنوز رشته مستقلی نیست.