قیمت بنزین| افزایش قیمت بنزین| قیمت بنزین سال 1402
افزایش قیمت بنزین نه سهمیهبندی جدید آری! | قیمت بنزین در سال 1402 به این دلیل نباید گران شود
دولت از طرح بنزینی جدید خود رونمایی کرد. بر اساس این طرح، بنزین آزاد نیز سهمیهبندی میشود و در هر ماه میزان مشخصی بنزین آزاد و بنزین دولتی به کارت سوخت هر خودرو شارژ میشود.
ایران آرت: در ماه های اخیر بحث افزایش قیمت بنزین در رسانه ها مطرح بوده و شایعاتی نیز همواره در فضای مجازی منتشر شده است. قیمت بنزین برای آخرین بار در سال 1398 افزایش پیدا کرد. هم اکنون قیمت بنزین سهمیه ای به ازای هر لیتر 1500 تومان است. همچنین قیمت بنزین آزاد نیز به ازای هر لیتر 3000 تومان می باشد. تازه ترین خبر درباره قیمت بنزین را در ادامه بخوانید.
شایعه افزایش قیمت بنزین باعث نگرانی مردم شده که معاون پارلمانی رئیس جمهور در این باره توضیحاتی ارائه کرد.
سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور که مهمان برنامه صبحگاهی شبکه دو بود در پاسخ به سوال المیرا شریفی مقدم گفت: امسال قیمت بنزین و آرد گران نمی شود.
اما در عین حال دولت از طرح بنزینی جدید خود رونمایی کرد. بر اساس این طرح، بنزین آزاد نیز سهمیهبندی میشود و در هر ماه میزان مشخصی بنزین آزاد و بنزین دولتی به کارت سوخت هر خودرو شارژ میشود.
به گزارش اقتصاد آنلاین، مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه ارومیه، احمد مجرد، ضمن اشاره به استقبال مردم این منطقه در استفاده از کارت سوخت شخصی، از طرح جدید دولت مبنی بر سهمیهبندی جدید بنزین برای هر خودرو خبر داد.
در طرح جدید، کارت سوخت خودروها در ابتدای هر ماه ۲۱۰ لیتر شارژ میشود که ۶۰ لیتر آن همان سهمیه قبلی بنزین دولتی با نرخ لیتری ۱۵۰۰ تومان است و ۱۵۰ لیتر دیگر بنزین آزاد با نرخ لیتری ۳۰۰۰ تومان است. مجرد تاکید کرد که بنزین دولتی در صورت عدم استفاده تا پایان ماه، در کارت سوخت باقی میماند و تا حداکثر ۹ ماه قابل استفاده خواهد بود، اما سهمیه بنزین آزاد در صورت عدم استفاده تا پایان ماه صفر شده و در ابتدای ماه بعد مجددا شارژ میشود.
طبق اظهارات او، بررسی اطلاعات سامانه هوشمند سوخت نشان داده است که از ابتدای اجرای طرح بهبود نظام توزیع و بهینه سازی کارتهای آزاد در جایگاههای سوخت، استفاده مردم از کارت سوخت شخصی در هر دو نرخ سهمیه و آزاد بالغ بر ۶۶ درصد افزایش داشته است.
از ابتدای سال جاری که استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه بنزین اجباری شد و بسیاری اعلام کردند که این موضوع مقدمهای است برای طرح جدید بنزینی دولت که احتمالا با سه نرخی شدن بنزین همراه خواهد بود. هرچند دولت هنوز برنامهی خود برای سهمیهبندی جدید بنزین را اعلام نکرده است، اما پیشنهادی که می تواند در این برهه کمک کند این است که افراد ۶۰ لیتر بنزین دولتی با نرخ لیتری ۱۵۰۰ تومان داشته باشند و علاوه بر آن ۱۵۰ لیتر بنزین آزاد با نرخ لیتری ۳۰۰۰ تومان در اختیار داشته باشند اما اگر فردی بیش از سهمیه در نظر گرفته شده بخواهد آن را با نرخ بالاتری تهیه کند.
وضعیت مصرف بنزین در کشور به شدت نسبت به میانگین جهانی بالاست، به طوری که میانگین مصرف روزانه بنزین در سال جاری به بیش از ۱۱۰ میلیون لیتر رسیده است و در روز ۲۹ اسفندماه ۱۴۰۱ نیز رقم بیسابقه ۱۴۴ میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر ثبت شد. ناترازی بین میزان عرضه و تقاضا به دلایل مختلف از جمله قیمت پایین سوخت در ایران وارد یک چرخه معیوب شده که راه حل خارج شدن از آن سیاستگذاری درست برای اصلاح الگوی مصرف است.
به نظر میرسد در چنین شرایطی که مصرف کنندگان به دلیل قیمت پایین بنزین اهمیت چندانی به صرفهجویی در مصرف انرژی نمیدهند، سهمیهبندی و افزایش قیمت راه حل امیدبخشی برای اصلاح الگوی مصرف سوخت باشد
چرا نباید قیمت بنزین گران شود؟
یک کارشناس اقتصادی گفت: تصمیمگیری در مورد قیمت بنزین تنها به فاکتورهای اقتصادی مرتبط نیست.
نرسی قربان در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین اظهار داشت: هر چند نرخ سوخت همواره برای همه کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است اما حساسیت بر مساله بنزین در ایران چیزی فراتر از عرف و استاندارد جهانی است.
وی پیشبینی کرد: قیمت بنزین در سال جاری دستخوش افزایش نشود اما دولت با سیاستهای غیرقیمتی و اعمال محدودیت، فضای عرضه بنزین را دستخوش کاهش کند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: تصمیمگیری در مورد قیمت بنزین تنها به فاکتورهای اقتصادی مرتبط نیست. نمیشود به این نکته استناد کرد که چون بنزین در ترکیه و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از ایران گرانتر است، باید در ایران هم گران شود.
قربان خاطرنشان کرد: شرایط اقتصادی ایران شباهتی به این کشورها ندارد و موضوع مهم نیز همین نهفته است.
قیمت بنزین بالا نمی رود تا به مردم فشار بیشتری وارد نشود
طبق اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، اخبار مربوط به بنزین در کشور همواره با حساسیتی بسیار بالاتر از دیگر مسائل از سوی جامعه و افکار عمومی دنبال میشود. تا آنجا که حتی هر شایعهای که در فضای مجازی منتشر میشود تا چند روز واکنشهای بسیاری را ایجاد میکند، از همین رو هر تصمیمی که در این زمینه گرفته میشود، چه مربوط به کارت سوخت باشد یا استاندارد بنزین، به شایعه گرانی این سوخت در فضای مجازی میانجامد.
به گزارش ایسنا، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی اعلام کرد، برخی رسانهها برای جا نماندن از بازار داغ شایعات بنزینی، هر روز بر طبل این شایعات به بهانه تایید و تکذیب میکوبند و این در حالی است که دولت همواره تاکید کرده که قیمت بنزین در سال ۱۴۰۲ افزایش نخواهد داشت.
البته شایعات بنزینی تنها مربوط به قیمت نیست و هر بار که افزایش قیمت بنزین تکذیب شده بلافاصله سر و کله اخبار مربوط به کیفیت بنزین پیدا میشود.
موضوع کیفیت بنزین البته آنچنان داغ است که تا دریای کاراییب نیز جا باز کرده و رسانههای خارجی دلیل آتش گرفتن برخی از خودروها در ونزوئلا را کیفیت پایین بنزین صادراتی ایران میدانند و بر آن تاکید دارند. این در شرایطی است که در ماههای اخیر به دلیل هم ترازی مصرف و تولید بنزین در کشور، صادرات بنزین عملا متوقف بوده و هیچ محموله بنزین صادراتی از ایران نه به ونزوئلا و نه به هیچ کشور دیگری صادر نشده است.
آن گونه که علیاکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیز بر آن تاکید کرده و میگوید، تامین نیاز سوخت کشور اولویت اصلی است و با توجه به میانگین مصرف بالای ۱۱۰ میلیون بشکه در روز در کشور، امکان صادرات این سوخت وجود ندارد. پیش از این نیز اعلام شده بود که مدتهاست که ایران صادرات بنزین را نهتنها به ونزوئلا بلکه به هیچکجا ندارد، زیرا در روزهایی مصرف بنزین بسیار بالاتر از تولید بوده و حتی در این روزها برای تامین بنزین از ذخایر کشور استفاده کردهایم.
البته ایران برای توسعه پالایشگاههای فراسرزمینی، بازسازی پالایشگاههای ونزوئلا را در دستور کار داشته و حتی با بازسازی این پالایشگاهها، صادرات نفت و میعانات گازی به این کشور از سوی ایران در جریان است که در این پالایشگاهها، سوخت موردنیاز این کشور تولید میشود. بنابراین اگر مشکلی در سوخت ونزوئلا وجود دارد، ربطی به بنزین ایرانی ندارد، زیرا ایران اکنون، بنزینی به این کشور صادر نمیکند.
درباره اتهام پایین بودن کیفیت بنزین صادراتی موضوعات دیگری نیز مطرح میشود که از آن جمله میتوان به بازگشت یک محموله صادراتی بنزین به افغانستان، به بهانه کیفیت پایین اشاره کرد که سال گذشته مطرح شد. موضوعی که بعدا مشخص شد این محموله اصلا ایرانی نبوده و تنها از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت شده است.
بنزین مصرف داخلی هم به طور عمومی کیفیت یورو ۴ دارد و مناسب است. اما با توجه به مصرف بالای بنزین در کشور، مقداری از آن هم بنزین با اکتان پایینتری است که مشکلی از لحاظ کارکرد خودرو ایجاد نمیکند و با استاندارد ملی انطباق دارد؛ با این حال پالایشگاههای ایران روزانه توان تولید ۷۵ میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو ۴ و ۵ را دارند که نشان میدهد ظرفیت تولید بنزین با این استاندارد در کشور حدود ۷۰ درصد از کل ظرفیت است.
بنابراین برخی ادعاها مبنی بر اینکه تنها ۳۸ درصد از بنزین تولیدی در کشور استاندارد است، درست نیست. آمارهای تولید در ۱۰ پالایشگاه کشور در کنار نمونهگیریهایی که از بنزین تولیدی و توزیعی در کشور از سوی سازمان استاندارد و سازمان محیط زیست میشود، نیز این ادعا را تکذیب میکند.
به نقل از ایسنا، آمارها همچنین نشان میدهند دریافت بنزین ۳ هزار تومانی با کارت شخصی که تا پیش از اجرای این طرح زیر یک درصد بود حالا به حدود ۳۵ درصد رسیده است بنابراین این طرح دولت در شرایطی که اصلاح سیاستهای قیمتی در نظام سوخت کشور اجرا نمیشود، موفق بوده و توانسته رصد مصرف بنزین را تا حد زیادی امکانپذیر کند.
در واقع دولت تلاش کرده تا بدون آنکه فشار مضاعفی با افزایش قیمت سوخت بر معیشت مردم تحمیل کند، مصرف بنزین را کنترل کرده و افزون بر اجرای صریح قانون برای استفاده از کارتهای سوخت شخصی، گام مهمی برای کنترل مصرف بنزین نیز بردارد. با توجه به این موارد، مشخص نیست که با وجود تاکید چند باره دولت مبنی بر افزایش نیافتن قیمت بنزین، چرا همچنان برخی از رسانههای رسمی و غیر رسمی شایعه گرانی بنزین را مطرح میکنند!
مردم توان افزایش قیمت بنزین را ندارند
به گزارش فرارو، محمود جامساز، اقتصاددان در ابتدای اظهارات خود در ارتباط با مسالهشدن بنزین گفت: «سیاستهای اقتصادی دولت نه بر استراتژی بلندمدت بلکه مبتنی بر برنامههای کوتاه مدتی است که به دلیل فقدان عقلانیت نظری عمدتا” نتایج غیر مطلوبی را در پی دارد. در خصوص تولید و مصرف انرژی بویژه بنزین هم استراتژی مدون مبتنی بر اصول علم اقتصاد برنامه ریزی و طراحی نشده است. مسئولین مرتب در شیپور تبلیغات میدمند که متوسط مصرف جهانی بنزین در کشور مسرفانه و دو برابر متوسط مصرف جهانی است و چنین القاء میکنند که با افزایش بهای بنزین میتوان مصرف را کنترل کرد، زیرا شهروندان استفاده از خودرو را کاهش خواهند داد. در این خصوص مسئله را از دو جهت پی میگیریم. نخست آنکه ایران یک کشور نفتی است که با احتساب ذخائر تازه کشف شده گازی چالوس ۱ و چالوس ۲ در دریای خزر مجموعا” از منظر ذخائر نفت و گاز در جهان از رتبه اول برخوردار است.
وی افزود: با وجود این منابع باید فراوردههای نفتی ارزان به شهروندان ارائه شود و دولت راه کارهایی را برای جلوگیری از قاچاق ارائه دهد. وقتی که فساد وجود داشته باشد از هر راهی میتوان بنزین را صادر کرد؛ لذا در بادی امر باید دست قاچاقچیان را از ثروتهای ملی کوتاه کرد؛ که البته در پرانتز عرض میکنم که این یک امر ساختاری است و مستلزم ضرورتهای پیشینی است که در مجموعه اقتصاد دولتی سیاسی رانتی فراهم نیست. ضمن آنکه به سبب محرومیت از تکنولوژی روزآمد جهان هم ظرفیت تولید و استحصال گاز و نفت بشدت کاهش یافته و هم بر هزینههای تولید چه در مبادی یا میادین نفت و گاز و چه در پترو پالایشگاهها اضافه شده و لذا کیفیت فرآوردههای نفتی از جمله بنزین نیز تنزل کرده و بر آلودگی محیط زیست افزوده است.»
جام ساز تصریح کرد: «در حالیکه با سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی و مرمت چاهها میتوان ظرفیت تولیدی را به دهه اول ۱۳۵۰ رسانید و ظرفیت تولیدی پترو پالایشگاهها را هم برای پوشش مصارف داخلی و هم صادرات فرآوردههای نفتی به جای خام فروشی افزایش داد. از جمله بنزین وگازوئیل را به قیمت جهانی عرضه کرد. لازم به توجه است که نفت متعلق به ملت ایران است، و من طی یک سخنرانی سالها پیش در دانشگاه شیراز، مبانی تئوریک حقوق مالکیت ملت دولت را بیان کردم که در نشریه بانک و اقتصاد هم منتشر شد. در این رابطه باید عرض کنم، دولت باید هزینههای تولید و فراوری را محاسبه و محصولات نفتی را با افزودن سود شرکتهای ملی نفت و گاز به مردم عرضه کند.»
این اقتصاددان در ادامه تصریح کرد: «در سطح دوم این استدلال مطرح میشود که، چون بنزین ارزان است مورد اسراف قرار میگیرد. به اعتقاد من این مسئله درست نیست، زیرا دو شرکت خودروساز دولتی که محصولات بی کیفیت خود را چند برابر قیمت آنهم با روشهای انحصاری و تحمیلی به مردم واگذار میکنند و یکی از عوامل تشدید تورماند. با ساخت خودروهای بی کیفیت که با حد اقل ایمنی در حوادث هر ساله جان بسیاری از هموطنان عزیز را میگیرد. در زمینه سامانه سوخت هم عامل اصلی آلودگی هوا و سوخت بیش از استاندارد جهانی هستند. بر اساس یافتههای مرکز پژوهشهای مجلس مصرف سوخت خودروهای ایرانی، ۳ برابر مصرف استاندارد جهانی است، اما مصرف سرانه بنزین در کشور دوبرابر میانگین جهانی است. یعنی هر ایرانی با وجود آن که مصرف سوخت خودروی وی ۳ برابر یک خودروی خارجی است، اما دوبرابر مصرف میکند؛ لذا چنانچه خودروی ایرانی به جای ۱۰ تا ۱۲ لیتر در کیلومتر فقط ۴ لیتر مصرف کند، مقدار مصرف بنزین که بنا بر گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ۹۵ صدم لیتر و مصرف گازوئیل ۸۸ صدم لیتر برای هر نفر است به کمتر از یک سوم تقلیل مییابد.»
جام ساز در ادامه با بیان اینکه مسئله اصلاح نظام انرژی، سامانه سوخت خودروها و بهبود کیفیت و آلودگی هوا در زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد مطرح شد، افزود: «هیچ یک از اصلاحات انجام نشد. قرار بود مابه التفاوت افزایش قیمت حاملهای سوخت با یارانه ها، در راستای مواردی که اشاره کردم هزینه شود، اما چنین نشد. در ضمن بنزین بی کیفیت چند برابر قیمت در بازار عرضه شد. بدون تردید، مصرف بنزین میتواند با بهبود سامانه اتومبیلها کنترل شود.»
وی افزود: «در سطحی دیگر باید توجه داشت برخی قیاسها را در موضوع مصرف بنزین و مسافتها در قیاس با نرم استاندارد جهانی مطرح میکنند. از این بستر هم قیمت جهانی بنزین را به میان میکشند که با واقعیات انطباق ندارد. همه این اقدامات همانطور که عرض کردم به این منظور است که به مردم تلقین کنند که مصارف خیلی بالا است و باید با سیاستهای قیمتی کنترل شود.»
این اقتصاددان در ادامه تصریح کرد. «مردم به بهای بنزین نسبت به سایر کالاها حساسترند، زیرا با افزایش قیمت آن حمل و نقل کالاها گران و همچنین هزینه تردد وجابجائی مسافران افزایش مییابد که آثار آن بر افزایش سطح عمومی قیمتها بسیار زود هنگام است. این حساسیت منطقی است در قبل از انقلاب اسلامی هم بهای بنزین از ۶ ریال به ۱۰ ریال در هر لیتر افزایش یافت، اما در پی اعتراضات ونا آرامیهای مردمی بلافاصله به قیمت سابق باز گشت. بههر حال اکنون که تورم کالاهای اساسی به ویژه سبد معیشت زندگی اکثریت جامعه را به خطر افکنده و معیار خط فقر را باید در تحلیلها جایگزین خط گرسنگی نمود. هر گونه تفکری در مورد افزایش بهای بنزین نا ثواب است و اجرائی کردن آن در چنین زمانی که جامعه از فقر و تبعیض ملتهب است، عواقب بسیار خطرناکتر از آبان ۹۸ را در پی خواهد داشت.»
جامساز در پایان اظهار داشت: «ذکر این نکته نیز لازم است که بر اساس گفته مسئولین اکنون مصرف بنزین وگازوئیل از تولید بیشتر است و پیش بینی میشود که در سال جاری مجبور به واردات این محصولات شویم. از این رو چنانچه روند تولید پتروپالایشگاهی بهبود نیابد. وقوع واردات بنزین وگازوئیل حتمی است که با روند افزایشی دلار، هزینه بسیاری را بر جامعه تحمیل و زندگی را بر اکثریت مردم سختتر خواهد کرد. متأسفانه تشدید تحریمهای آمریکا و اروپا و استمرار مناسبات پر تنش، مانع هرگونه اقدامات در راستای کنترل نقدینگی وتورم و تأمین معیشت و رفاه و آسایش شهروندان است.»