حسین کیانی ، نمایش زنانه، نمایش های تئاتر شهر
زنانه ترس آور تا مکبث انگلیسی با طعم زار ایرانی/ گلایه اصغر همت
نگاهی به هفت نمایشی که صحنه های تئاتر پایتخت را تازه می کنند
ایران آرت: از تماشاخانه ایرانشهر تا تئاتر شهر و تماشاخانه ملک با هفت نمایش تازه می شوند.
_ حسین کیانی با دو نمایش یکی ژانر وحشت یکی کمدی
حسین کیانی این روزها مشغول آمادهسازی دو نمایش است که با فاصلهای اندک روی صحنه میروند.
این نویسنده و کارگردان که همزمان با فعالیت هنری در کار تدریس هنرجویان و دانشجویان هم هست، دو نمایش تازه را برای اجرا آماده میکند. او از اوایل هفته آینده نمایش «کافه کات» را بهعنوان نمایشی زنانه و ترسآور در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میآورد.
این نمایش به نویسندگی، طراحی و کارگردانی خود او روی صحنه میرود و داستانی رواننگار در گونه نمایشِ ترسآور است و روایت انتقام کشیدنِ دخترانِ بینام و نشانی را از مردی که همه زنانگی آنها را مورد تهاجم قرار داده است، نمایش میدهد.
ایسنا نوشته: تهیهکننده و مجری طرح این اثر نمایشی حسامالدین مختاری و خانه هنر کاج است و بازیگرانی چون بهروز پناهنده، هدا ناصح، کهبد تاراج، الهه شهپرست، مریم ندایی، ساناز روشنی و حسام مختاری در آن به ایفای نقش میپردازند. همچنین ساخت موسیقی بر عهده آرش موسوی است.
کیانی درباره این اثر نمایشی توضیح میدهد: طرح کوتاهی از این نمایشنامه در سال ۹۷ در قالب فیلمنامه کوتاهی نوشته شده، اما فرصت ساختش فراهم نشده است. بعد از پیشنهاد مجموعه ایرانشهر برای اجرای نمایشی در سالن سمندریان از ابتدای اسفند به نوشتن نمایشنامه پرداختم و تمرینها از روزهای پایانی سال گذشته آغاز شد و بلافاصله از ۵ فروردین تاکنون ادامه دارد. بهگفته او، اجرای نمایش در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر از اوایل هفته آینده آغاز خواهد شد.
_ کمدی درام در تماشاخانه ملک
اما این هنرمند در کنار این نمایش، ساخت اثر دیگری را هم در دست دارد. «جنجال بر سر سایه خر» نمایشی است که حسین کیانی بهعنوان کارگردان و دراماتورژ، با اجرای آن همکاری دارد. این نمایش در قالب کارِ کارگاهی پس از ۹ماه تمرین توسط هنرجویانی بااستعداد به تهیهکنندگی مهدی سهرابی در تماشاخانه ملک بهزودی روی صحنه خواهد رفت.
«جنجال بر سر سایه خر» کمدی درامی تاریخی است که دعوای فاجعهبار اهالی یک شهر کوچک در یونان باستان بر سرِ سایه خری را روایت میکند. این اثر نوشته فردریش دورنمات و ترجمه بهروز قنبرحسینی است که تمرینهای کارگاهی آن در تماشاخانه ملک از مرداد سال گذشته شروع شد و پس از فراز و نشیبهایی بهدلیل شرایط اجتماعی و فرهنگی، اجرای آن به تعویق افتاد.
نکته قابلتوجه در این نمایش، نخستین اجرای عمومی و حرفهای حسین کیانی از یک درام خارجی است که تاکنون سابقه نداشته است چرا که این درامنویس و کارگردان به نگارش و اجرای متون ایرانی معروف است و بهنوعی به نمایشگرِ ایرانی شهرت دارد. باید دید در نخستین تجربه از یک متن خارجی با گروهی از هنرجویانِ مستعد، او چگونه توانسته است از ظرفیتهای نمایشهای ایرانی برای کارگردانی یک نمایش غیرایرانی استفاده کند.
_ مکبث و آیین زار
اما در تالار اصلی تئاتر شهر نمایش «مکبث زار» به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم پشتکوهی ازساعت 19:30 به روی صحنه رفته است. کاری از گروه تئاتر «تیتوک» است که پس از اجرا در جشنوارههای داخلی و خارجی همچون هایفست ارمنستان، شبهای مسکو روسیه، شکی آذربایجان و چهل و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و کسب جوایز متعدد، از 27 فروردین ماه اجرای تازه خود را در تئاترشهر آغاز کرده است.
«مکبث زار» جزو متفاوتترین اجراهایی است که تاکنون از آثار ویلیام شکسپیر نویسنده شهیر انگلستان در ایران کارگردانی و اجرا شده است. از جذابترین نکات اجرایی این اثر نمایشی تلفیق آیین «زار» بهعنوان یکی از آیینهای شناختهشده و بومی و فولکلور جنوب ایران با داستان «مکبث» پادشاه اسکاتلند است که با نگاهی به شیوههای اجرایی کابوکی (ژاپن)، کاتاکالی (هند)، بوتو (ژاپن) و کمدیا دلارته (ایتالیا) اجرا میشود.
در خلاصه داستان این نمایش آمده: «مکبث در جزیره هرمز بر سر تبدیل شدن به «بابای بزرگ زار» جدال میکند...»
شهروز دلافکار، گاتا عابدی، محمدهادی عطایی، یاشار نادری، سعید برجعلی، فهیمه موسوی نیارکی، رضا جهانگیری، رضا سلیمی، سحر عبدالملکی و امیر رضایی بازیگران این نمایش هستند.
گلایه اصغر همت
در اجرای نخست این نمایش، اصغر همت بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون میهمان این برنامه بود. او با اشاره به سابقه همکاری خود با ابراهیم پشتکوهی توضیح داد: «به همراه ابراهیم پشتکوهی درست در اوج گردنکشی پاندمی کرونا حاصل مدتها تمرین را در قالب نمایش«اتللو» به صحنه آوردیم. متأسفانه کرونا اجازه نداد تا از آن اثر تمام و کمال لذت ببریم و سرانجام پس از 10 شب اجرا ناچار به تعطیلی شدیم، چراکه این ویروس، چارهای جز پایین آمدن از صحنه برایمان باقی نگذاشت.»
همت در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: «بهتازگی از سفری تئاتری بازگشتهام و وقتی تئاتر کشور را با آثار دیگر کشورها قیاس میکنم، فاصله عجیبی بین این دو مشهود میشود. اما ما همین پدیدهای که در فاصله با تئاتر روز دنیاست، با پوست، گوشت و استخوان خویش زنده نگه داشتهایم. اکنون تنها به امید ارتقای محاسن و رفع معایب این حوزه تأثیرگذار فرهنگی، تنها میتوانم آرزو کنم شرایط مناسب فراهم شود.»
_تالار چهارسو، تالار قشقایی ، کارگاه نمایش
در تالارچهارسو هم «اپرای شیپور» به نویسندگی و کارگردانی فریدون ولایی، ساعت 18:45 آغاز میشود، با هنرمندی خانآقا احمدی، مریم برومند، یاسمن حسینی، امید رهبر، سامان شکیبا، امیرحسین صفاییپور، میترا طره، عماد محبی، سونیا معبودی، سعید مقبری.
«مردمان خشمگین» دیگر اجرای این تالار است، به نویسندگی رجینالدرز و کارگردانی ایرج افشاریاصل. در خلاصه داستان نمایش آمده:«نوجوانی محکوم به اعدام شده است. هیأت منصفه منتخب مردم پرونده را دوباره مورد بررسی قرارمیدهند تا بلکه بتوانند نوجوان را ازمرگ نجات دهند.»
علیرضا جلالیتبار، آرزو افشار، بهرام سرورینژاد، محسن افشار، سیاوش جامع، زری کریمی، کاظم برزگر، امیرعدل پرور، امیر موسوی، علی نکتهسنج، سمیرا سهرابی، سینا صبحی، ایلیار افشاریاصل و پارمیدا افشار بازیگران این نمایش هستند.
تالار قشقایی تئاتر شهر هم میزبان نمایش «فراموشان» است، به نویسندگی و کارگردانی امیر امیری و با هنرمندی مهدی اذعانی، مریم تولایی، هانیه رحیمی، پوریا فرجی، نگار عزیزی، مروارید کفایی و علی مربی.
«لانگ شات» هم عنوان نمایش جدید تالار سایه تئاترشهر است، با نویسندگی جواد خورشا و کارگردانی محمدرضا مالکی.
در کارگاه نمایش مجموعه تئاترشهر نیز نمایش «دل لرزه» به نویسندگی سیدعلی موسویان، کارگردانی مجتبی لالهزاری و با بازی سیدمرتضی فخرموسوی، سعید خبیری، امین دلپذیر، طاهره هنزایی، مجتبی لاله زاری از روز دوشنبه ۲۸ فروردین ماه ساعت 19، میزبان تماشاگران تئاتر است.
نمایش «نئورئالیسم» به نویسندگی و کارگردانی سلمان سامنی و تهیهکنندگی مشترک هاتف کلاته و میثم اسداللهی، اجراهای خود را در شامگاه جمعه، بیست و پنجم فروردین در سالن شماره۱ خانه نمایش دا آغاز کرد.
رسول احمدی، سحر آخان، حمید باهوش، سپهر جاویدیان، لیلا شاهی، فائقه شلالوند و لیدا وعیدی از بازیگران این نمایش هستند.
در خلاصه این نمایش آمده است: «نئورئالیسم داستان گمگشتگی زندگی دختری در میان مرزهای واقعیت و خیال است، چراکه توان رویارویی با سیمای دهشتناک حقیقت را ندارد.»