رمز بقای یکی از قدیمیترین گروههای موسیقی ایران
محسن شریفیان درباره رمز بقای گروه لیان میگوید: بارها و بارها ممنوعالکار و ممنوعالتصویر شدهایم و با مشکلات اینچنینی مقابله کردهایم و همه اینها باعث شده اتحادمان را بیشتر کنیم.
ایران آرت: محسن شریفیان، نوازنده "نیانبان" و "نیجفتی" از سال 1371 به فعالیت در عرصه موسیقی پرداخته و فعالیتهای پژوهشی خود را در عرصه موسیقی فولکوریک جنوب و بوشهر آغاز کرده است. او که حدود بیستوشش سال پیش گروه موسیقی "لیان" را تاسیس کرده و به صورت مستمر آن را فعال نگه داشته، طی سالهای فعالیتش به صورت انفرادی و به اتفاق اعضای گروهش افتخارات بینالمللی بسیاری کسب کرده و در کشورهایی چون آمریکا، امارات، ترکمنستان، عمان، کویت، ترکیه، آلمان، روسیه، چین، مالزی، یونان، اردن به اجرای برنامه پرداخته است.
شریفیان در گفتگوی پیشرو که با خبرگزاری ایلنا انجام شده از اهمیت موسیقی فولکوریک و فعالیتهای گروه "لیان" سخن گفته است.
گروه "لیان" بر خلاف بسیاری از گروههای موسیقی که تداوم حیات ندارند، نزدیک به سی سال است که فعال است. رمز بقا گروه "لیان" چیست؟
آنچه که اهمیت دارد، وجود و حضور اعضای گروه "لیان" است که حیات و ادامه فعالیت آن را میسر می کند. اعضای گروه "لیان" چه در نوع ارائه آثار و چه در بخش مالی و اقتصادی با یکدیگر همدل هستند. این همدلی طی سالهایی که گروه "لیان" به فعالیت پرداخته در کنار اتفاقاتی که برای گروه و موسیقی افتاده، وجود داشته و باعث میشود که اعضا همیشه کنار یکدیگر باشند و هر چه میگذرد پیوندشان را محکمتر کنند. اعضای گروه "لیان" تحت هر شرایطی کنار یکدیگر بودهاند و با مشکلات و اتفاقات مختلف مقابله کردهاند. به هرحال گروه "لیان" به لحاظ مالی مورد حمایت هیچ مرجعی نیست و همواره با اتفاقات زیادی مواجه بوده است. بارها و بارها ممنوعالکار و ممنوعالتصویر شدهایم و با مشکلات اینچنینی مقابله کردهایم و همه اینها باعث شده اتحادمان را بیشتر کنیم. البته طی این سالها چه در عرصه ملی و چه در عرصه بینالمللی اتفاقات شیرینی نیز رخ داده است. همه این موارد باعث شده که اعضای گروه "لیان" احساس امنیت کنند و همچنان به فعالیتشان ادامه دهند.
فعالیتهای هنری در پایتخت تحت تاثیر اتفاقات مختلفی است مثلا اینکه وجه تجاری هنر و موسیقی در تهران بسیار با اهمیت است و به طور کلی، اقتصاد و کسب درآمد برای هنرمندان تهراننشین مقولهای مهم است پس آیا اگر گروه "لیان" در تهران فعال بود، آیا می توانست به فعالیت مستمرش ادامه دهد؟
قطعا یکی از دلایل تداوم حیات گروه "لیان" همین دور بودن از پایتخت است. به هرحال اقلیم جنوب ایران و جایی که بچهها در آن قرار دارند و فضایی که در آن به فعالیت مشغولند، باعث شده گروه استمرار حیات داشته باشد. بچههای گروه جدا از موسیقی با یکدیگر دوست هستند و این رفاقتها تاثیر زیادی بر ادامه حیات گروه "لیان" داشته و این شانس را ایجاد کرده که بیشتر و بهتر درکنارهم باشیم و فعالیتهای بهتری داشته باشیم.
گروههایی مانند "لیان" چقدر در شناساندن موسیقی فولکوریک جنوب موفق عمل کردهاند؟
ما طی این سالها و در طول این چند دهه براساس امکاناتی که در اختیار داشتهایم، کارمان را انجام دادهایم و برای معرفی موسیقی جنوب ایران چه درداخل و چه در خارج از کشور تلاشمان را کردهایم و نتیجه آن کاملا مشخص است. این تلاشها در انتشار و ارائه آثار خودمان و پرداختن به دیگر آثار فولکوریک ادامه داشته است. ضمن اینکه در زمینه تولید و انتشار کتاب نیز فعال بودهایم و چند اثر مکتوب منتشر کردهایم. میخواهم بگویم تا به آنجا که توانستهایم و در توانمان بوده کارمان را انجام دادهایم و بخش دیگر آن به عهده ما نیست. بخش دیگر این تلاشها به شما رسانهایها و نحوه فعالیتتان بستگی دارد، اینکه چگونه به موسیقی فولکوریک مناطق مختلف ایران میپردازید و تا چه حد آن را به مخاطبان و علاقمندان معرفی میکنید.
البته بخش دیگر این اتفاق مثبت فرهنگی و هنری، به دولت و نحوه حمایتهای مراجع ذیربط بستگی دارد.
بله همینطور است.
گروه "لیان" قرار نیست در آیندهای نزدیک به اجرای برنامه یا تولید اثر بپردازید؟
برنامههایی را مدنظر داریم و قرار است در چین و بلژیک به اجرای برنامه بپردازیم و در حال حاضر منتظر هستیم تا ویزای اعضای گروه صادر شود.