فقط ۶ فیلم ساز شناخته شده و بقیه نو رسیده/ روزنامه تلویزیون سرخورده از ۲۲ فیلم راه یافته به چهلمین فیلم فجر/ جذب حداکثری چه شد؟
تعداد چهرههای غایب این دوره جشنواره به قدری زیاد و محسوس است که میتوان با توجه به نام و اعتبار و تعداد آنها جشنوارهای به موازات فجر برگزار کرد.
ایران آرت: علی رستگار در جام جم نوشت: اولین غافلگیری، یکی دو روز قبل و با خبر نرسیدن فیلم تازه سعید روستایی (برادران لیلا) به جشنواره فیلم فجر، اتفاق افتاد.
بعد هم خبر غیبت فیلم جدید مانی حقیقی (تفریق) رسید تا به جز حضور نداشتن دو کارگردان سرشناس در رقابت فجر، تماشای تازهترین نقشآفرینیهای نوید محمدزاده و ترانه علیدوستی که در این دو فیلم حاضر بودند هم منتفی شود.
کمکم نگرانیها درباره ادامه چنین غیبتها و اتفاقاتی داشت بیشتر میشد که اعلام اسامی فیلمهای راهیافته به چهلمین جشنواره فیلم فجر به دبیری مسعود نقاشزاده از سوی هیأت انتخاب، تقریبا آب پاکی را روی دست علاقهمندان سینما ریخت و به اما و اگرها درباره حضور یا حضور نداشتن برخی فیلمها و فیلمسازان سرشناس پایان داد.
در نگاه اول آنچه بیشتر به چشم میآید، غیبت برخی نامهای شناخته شده و فیلمهای کنجکاویبرانگیز بود که قبلا تولید شدند یا کماکان در مرحله تولید یا پس از تولید به سر میبرند.
همچنین در نبود بخشی به نام نگاه نو (مخصوص فیلمهای اول کارگردانها)، بیش از نامهای سرشناس در بخش کارگردانی، اسم فیلمسازان فیلم اولی یا دومی را در فهرست میبینیم.
بدون تعارف دیدن این فهرست در نگاه اول، کمی باعث سرخوردگی و ناامیدی میشود و در تقابل با آن توقع قبلی درباره برگزاری باشکوه چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر قرار میگیرد که انتظار میرفت دولت جدید در نخستین گام خود در رویدادی مثل فجر، جذب حداکثری داشته و حواسش به اسمهای پرمخاطب و پرطرفدار - البته با محوریت کیفیت و استاندارد خود آثار- باشد اما حالا باز نگاهها و سوالها به سمت هیات انتخاب میچرخد و صحبت درباره چرایی حضور این فیلمها و نبود برخی فیلمها و فیلمسازان دیگر تا مدتی نقل محافل سینمایی است.
به هرحال، همچنان بحث کرونا و تاثیرات منفی آن در روند تولید و آمادهسازی فیلمها را نباید نادیده گرفت. هرچه هست امیدواریم همین اندک چهرههای سرشناس، آثاری شایسته و در حد نام و اعتبارشان داشتهباشند و جوانهای کم و بینام و نشان هم، امیدوارکننده ظاهر شوند.
در میان فهرست ۲۲ کارگردانی که فیلمهایشان در بخش سودای سیمرغ چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور دارند، تنها با ارفاق میتوان از شش کارگردان به عنوان چهرههای شناختهشده نام برد و مابقی تقریبا یا اسم و رسمی ندارند یا باوجود چند سال فعالیت در عرصه فیلمسازی، آنها را جزو چهرههای کارگردانی حساب کرد.
رضا میرکریمی با فیلم نگهبان شب هم یکی از امیدواریهای امسال فجر است و نام و سابقه این فیلمساز، به سهم خود چراغ جشنواره را روشن نگه میدارد. محمدحسین مهدویان هم با فیلم مرد بازنده، تنور رقابت جشنواره فجر را گرمتر میکند. او به ویژه با موفقیت زخمکاری، توقعات از خود را بالاتر بردهاست.
جوانگرایی جواب میدهد؟
نگاهی به فهرست فیلمهای نگاه نو در سالهای گذشته جشنواره فیلم فجر، نشان میدهد معمولا فیلمسازان جوان و فیلم اولی امیدوارکنندهتر از برخی فیلمسازان اسم و رسم دارتر ظاهر شدند. اگر این تجربهها را ملاک قرار دهیم، میتوانیم به شکل مثبتی از این حجم جوانگرایی چهلمین جشنواره فیلم فجر غافلگیر شویم و به نیمه پر لیوان در این زمینه نگاه کنیم.
پسران و پدران و باقی اقوام
پسر کو ندارد نشان از پدر؟ حتما در مصداقهای زیادی و در عرصههای مختلف به جواب این سوال رسیدهاید اما میتوانید با دیدن دو فیلم در جشنواره چهلم فجر هم نمونههای دیگری در این زمینه را ببینید و واضحتر و قاطعتر به آن سوال شعرگونه اول پاسخ دهید.
غایبان بزرگ
تعداد چهرههای غایب این دوره جشنواره به قدری زیاد و محسوس است که میتوان با توجه به نام و اعتبار و تعداد آنها جشنوارهای به موازات فجر برگزار کرد.