همه دلایل توقیف «فیلم خانه پدری»/فیلم غیرقابلنمایش مساله دار است/ در فیلمها پرداختن به فتنه 88 اصلاح شد
مدیرکل ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی درباره دلایل توقیف فیلمها و موارد رفع توقیف صحبت کرد.
ایران آرت: مدیرکل ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی درباره فیلمهای توقیفی گفت: همانطور که مستحضرید اغلب این فیلمها مجوز شورای پروانه نمایش دارند و اینطور نیست که همه فیلمها مجوز نداشته باشند. در زمان اکران با توجه به نظرات منتقدین و شرایط زمانی که برای اکران وجود داشته ایراداتی وارد بوده که در زمان مناسبتری باحوصله بیشتری موردبررسی قرار میگرفتند و در یک تعامل بهتر با مدیران و تهیهکنندگان، اگر فیلمها شرایط مناسب را بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران پیدا کردند، برای آنها تصمیم جدید بگیریم. میدانید که فیلمها قبل از تولید ، پروانه ساخت میگیرند و با این روند معمولاً فیلمهایی نداریم که با مجوز ساختهشده باشند اما بههیچوجه امکان نمایش نداشته باشند. برخی فیلمها البته ملاحظاتی دارند که صاحبان آثار اگر ملاحظات را بپذیرند معمولاً قابلنمایش هستند.
وی افزود: ما هم فیلمها را دوباره بررسی کردیم و با کارگردانان و تهیهکنندگان جلسه گذاشتیم و برخی از اصلاحات که صاحبان آثار، قبلاً حاضر به پذیرفتن آن اصلاح نبودند، پذیرفتند و انجام دادند. البته آثاری را هم داشتیم که با اصلاحات اندکی در زمان اکران قابلنمایش بودند اما صاحبان آثار نپذیرفتند و فیلم امکان نمایش نیافت و در این دوره که گفتوگو کردیم اصلاحاتی حتی بعضاً فراتر از اصلاحات قبل به سازندگان پیشنهاد داده شد و پذیرفتند و همراهی کردند. وقتی هم تهیهکننده فیلمی که ملاحظاتی را برای اکران داشته، قبول میکند آنها را مرتفع کند چهکاری است که مانع اکران شویم. در جمهوری اسلامی عدم نمایش فیلم دارای مجوز ساخت افتخار نیست .البته فیلمی که نمایش میدهیم ممکن است مطلوب ما نباشد و در تراز فرهنگ جمهوری اسلامی نباشد. بههرحال در سینما تولیدات توسط بخش خصوصی انجام میشود و با تولیدات رسانه ملی متفاوت است که این بخش کاملاً طبیعی است . اما وقتی فیلمی غیرقابلنمایش باشد باید فیلم مسئله داری باشد. ما از این همکاری که تهیهکنندگان و کارگردانان آثار کردند استقبال میکنیم.
داروغه زاده به فارس گفت:هر فیلمسازی که حاضر باشد طبق ضوابط و قوانین جمهوری اسلامی ایران مجوز ساخت بگیرد و طبق نظر شورای پروانه نمایش رفتار کند ما تمام تلاشمان را میکنیم که فیلم اکران بشود. اینطور نیست که اثری توسط یک فرد فراقانونی ساخته شود و بعد از ساخت به ما فیلم را برای نمایش تحمیل کند. معمولاً فیلمها بر اساس مجوز پروانه ساخت تولید میشوند بعد از اجرا در یک نمایش خصوصی یا اولیه ممکن است در برخی فیلمها پرسش و یا سوء تفاهماتی ایجاد شود یا ملاحظاتی باشد که شورای پروانه نمایش به آن دقت نکردهاند. در این موقعیت،جلوی اکران گرفته میشود و ملاحظات بهدقت دیده و شنیده میشود. البته شورای پروانه نمایش معصوم نیستند ، نکات مطرحشده توسط منتقدین را بررسی میکنند و بازبینی میشود. با تهیهکننده و کارگردان اگر موافق رفع ایرادها باشند صحبت میشود و درنهایت با رفع مشکلات مجوز نمایش دریافت میکند. اما اگر فیلمی بخواهد فراقانونی عمل کند محکم جلوی آن میایستم. تهیهکننده و کارگردانی هم که حاضر نیست موارد مطرحشده را لحاظ کند طبیعتاً فیلمش با مشکل اکران مواجه خواهد شد.
وی تأکید کرد: در برخی از فیلمها موضوع پرداختن به فتنه 88 کاملاً اصلاحشده است. راجع به فیلم «خانه پدری» برداشت بعضی از منتقدین بوده که خانواده مذهبی هستند. خیلی از دوستان شورای پروانه نمایش قبلی و فعلی نمادی از مذهب در خانواده را ندیدند. یادمان نرود این خانواده یک خانواده سنتی ایرانی متعلق به آن مقطع تاریخی است و نه لزوماً یک خانواده مذهبی. از سوی دیگر هم وقتی پیامبر مبعوث شدند دخترکشی مرسوم بوده و پیامبر با دختر خود بهعنوان ریحانه صحبت میکنند. این فرهنگ قدیمی دختر کشی ربطی به اسلام ندارد و فرهنگ غلط جاهلیت است. اگر فردی در ایران این جاهلیت را بهنقد بکشد طبیعی است که ارتباطی به مذهب ندارد. ایرانیان اغلب مسلمان هستند اما اینکه متدین هستند یا نه، به رفتارهایشان بستگی دارد. کسی که دخترش را میکشد به سنت پیغمبر هیچ اعتقادی ندارد و به سنت جاهلیت عمل میکند. تأکیدی بر اینکه شخصیت فرد مذهبی است در فیلم مشاهده نمیشود.
مدیرکل ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در خصوص خانه پدری گفت: نکتهای که در خانه پدری وجود دارد این است که در شورای پروانه نمایش، قرار شد به این فیلم مجوز اکران محدود در گروه هنر و تجربه و با شرط سنی داده شود. در آیتمهای اطلاعرسانی در فیلم هم عنوان میشود که فیلم با توجه به صحنههای واجد خشونت برای افراد زیر 18 سال توصیه نمیشود. درباره فیلمهای فتنه هم در هر دو فیلم موضوع فتنه منتفی شده است و از فیلم درآمده است.