معلولانی که در دنیای هنر درخشیدند/ روایتی از بتهوون تا هاوکینگ و فریدا
وقتی هاوکینگ روی ویلچر "تاریخچه زمان" پرفروشترین کتابِ بریتانیا را نوشت، زمانی که جان فوربِز نَش با وجود معلولیت، جایزه نوبل اقتصاد را دریافت کرد یا بتهوون در حالی سمفونی نهم را نوشت که کاملا ناشنوا بود، دیگر کسی نتوانست بگوید معلولیت، محدودیت است.
ایران آرت، سوم دسامبر برابر با 12 آذرماه، در تقویم رسمی دنیا، بهعنوان روز جهانی معلولان نامگذاری شده است. هدف از تعیین این روز، ارتقاء رشد اذهان عمومی درباره مسائل مربوط به معلولیتهای مختلف و افزایش آگاهیهایی است که باید منجر به پیوستن و مشارکت افراد معلول در تمامی فعالیتهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در شرایط برابر شود.
در طول تاریخ در وجود بسیاری از نوابغ بزرگ دنیا دیدهایم که معلولیت برای آنها مانعی ایجاد نکرد. از معروفترینِ این چهرهها و نوابغ میتوان به استیون هاوکینگ؛ فیزیکدان، کیهانشناس و نویسنده انگلیسی، هلن کِلِر؛ نویسنده نابینا و ناشنوای آمریکایی، جان فوربِز نَش؛ ریاضیدان آمریکایی و برنده نوبل اقتصاد، دیوید رایت؛ نویسنده و شاعر اهل ژوهانسبورگ، لودویگ بتهوون؛ موسیقیدان برجسته آلمانی، کریستی براون؛ نویسنده، نقاش و شاعر ایرلندی، فریدا کالو؛ نقاش برجسته مکزیکی و فردیناند ماژلان؛ دریانورد پرتغالی اشاره کرد.
نابغهای که روی ویلچر "تاریخچه زمان" را نوشت
به گزارش ایبنا، بدون شک یکی از شناختهشدهترین نوابغ معلول جهان که سال 2018 در سن 76 سالگی چشم از جهان فرو بست، استیون هاوکینگ؛ فیزیکدان نظری، کیهانشناس، نویسنده انگلیسی و مدیر تحقیقات مرکز کیهانشناسی نظری در دانشگاه کمبریج بود. وی بیشتر به خاطر فعالیت در حوزه کیهانشناسی و گرانش کوانتومی بهویژه درباره سیاهچالهها شهرت داشت.
کتابها و همایشهایش او را به چهرهای محبوب، تبدیل کرده بود. کتاب "تاریخچه زمان" او با رکوردی 237 هفتهای، پرفروشترین کتاب در بریتانیا باقی ماند. همچنین کتاب "طرح بزرگ" هاوکینگ که در اواخر سال 2010 به چاپ رسید، پس از چند روز به یکی از پرفروشترین کتابهای آمازون تبدیل شد. "جهان در پوست گردو"، "دریچهای به سوی کیهان"، "تاریخچه مختصر زندگی من" و "گنجینه کیهانی" برخی دیگر از آثار این نابغه فقید معاصر است.
هاوکینگ دچار بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک بوده و از هرگونه حرکت ناتوان بود؛ نه میتوانست بنشیند، نه برخیزد و نه راه برود، حتی قادر نبود دست و پایش را تکان بدهد یا بدنش را خم و راست کند و حتی توانایی سخن گفتن نیز نداشت. وی با وجود تواناییهای فراوان در کیهانشناسی، جایزه نوبل نگرفت. این نابغه معاصر، صبح روز چهاردهم مارس 2018 در سن 76 سالگی در منزلش واقع در کمبریج درگذشت. خاکستر وی در کلیسای وستمینستر لندن و در نزدیکی آرامگاه آیزاک نیوتن و چارلز داروین به خاک سپرده شد.