قیمت مرغ| افزایش قیمت مرغ| کاهش قیمت مرغ
قیمت مرغ از 100 هزار تومان عبور کرد! | مرغ کیلویی 73 هزار تومان از کجا بخریم؟
علیرغم تعیین قیمت برای مرغ، قیمت مرغ افزایش یافته و آنگونه که رسانه ها خبر داده اند قیمت مرغ حالا به مرز روانی 100 هزار تومان رسیده است.
ایران آرت: قیمت مرغ طی یک سال گذشته به شکل فزاینده ای رو به رو شد بوده و این افزایش قیمت در سال جاری به اوج خود رسیده است. در حالی که دولت قیمت مرغ مصوب برای مصرف کننده را 73 هزار تومان اعلام کرده اما هر کیلوگرم مرغ این روزها با رقم های بالاتر از این به فروش می رسد. این در حالی است که اخیرا وعده داده شده بود که قیمت مرغ تا سال آینده تغییر نکند. از سال گذشته تا کنون قیمت مرغ دو و نیم برابر شده است. تازه ترین خبر درباره قیمت مرغ را در ادامه بخوانید.
به گزارش فارس، قیمت مرغ با وجود تعیین نرخ مصوب در شورای قیمتگذاری، مجددا گران شده است. وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده بود که اگر مرغداران این قیمت را رعایت نکنند دولت از ترکیه مرغ وارد میکند، اما گزارشهای چندروز گذشته از بازار نشان دهنده آن است که قیمتها همچنان بالاتر از نرخ مصوب است.
علیرغم تعیین قیمت برای مرغ، قیمت مرغ افزایش یافته و آنگونه که همشهری گزارش داده مرغ در برخی از فروشگاهها نایاب شده و قیمت آن تا ۹۸ و ۱۰۰ هزار تومان هم رسیده است.
این رقم در حالی است که شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی در جلسه روز ۱۰ اردیبهشت امسال، نرخ مرغ را کیلویی ۷۳ هزار تومان تعیین و اعلام کرده بود همه باید از این نرخ دستوری تبعیت کنند. اما بازار برای بار چندم نشان داد که از قیمتهای دستوری تبعیت نمیکند و نتیجه این قیمتگذاری نایاب شدن محصول است.
پیش از این مرغداران بارها درباره کمبود مرغ و احتمال افزایش قیمت آن هشدار داده بودند و حالا به نظر میرسد که این هشدارها رنگ واقعیت به خود گرفته است.
دولت از ترکیه مرغ وارد میکند
اما راهکار دولت برای اصلاح و کنترل قیمت مرغ چیست؟ سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که اگر فروشندگان نرخ مصوب را رعایت نکنند، دولت از ترکیه مرغ وارد خواهد کرد.
اما گزارشهای میدانی از مرغفروشیهای برخی مناطق پایتخت، نشان میدهد که این تهدیدات هیچ تغییری در روند بازار نداشته است. فارس در گزارشی اعلام کرد که در حال حاضر هر کیلو مرغ ۹۳ هزار تومان در سایز کوچک و ۹۶ هزار تومان در سایز بزرگتر عرضه میشود، البته بازار قاعده و قانونی ندارد و تقریبا قیمتها خودسرانه است و نظارتی بر بازار حداقل به صورت بازدارنده وجود ندارد.
در این بازار برخی فروشندگان، تابلو فروش مرغ دولتی با قیمت کیلویی ۷۳ هزار تومان نصب کردهاند، اما اعلام میکنند مرغ برای عرضه ندارند.
علت افزایش قیمت مرغ
حدود یک ماه پیش بود که قیمت مرغ در بازار به شدت افزایش یافت و با همین قیمتهای امروزِ بازار عرضه می شد، همان زمان مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیهها اذعان داشتند که عرضه مرغ در بازار کم و همین عاملی برای رشد قیمت شده است اما اکنون سرپرست وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که تولید بهتر شده و هیچ کمبودی در بازار وجود ندارد.
آقا میری، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی تقصیر را گردن انجمن جوجه یک روزه انداخته و گفته بر اساس توافقی که با این انجمن داشتیم، قرار بود قیمت جوجه یک روزه ۱۵ هزار و ۹۰۰ تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان باشد اما آنها به این توافق عمل نکردند و از فردای آن روز قیمت را به ۳۲ هزار تومان برای هر قطعه جوجه افزایش دادند.
مرغ کمیاب، قیمت مرغ گران
روزنامه همشهری در مطلبی با عنوان «مرغکمیاب شد» این گونه آورده است: بررسیهای میدانی همشهری از کاهش ۵۰ درصدی توزیع مرغ در فروشگاهها حکایت دارد.
عرضه مرغ در فروشگاههای سطح شهر طی یک هفته اخیر با کاهش چشمگیری همراه بوده تا جایی که بهگفته فروشندگان محصولات پروتئینی، میزان توزیع مرغ در مقایسه با هفته گذشته به نصف رسیده است.
کاهش توزیع و کمبود مرغ در بازار، قیمت آن را تا زیر سقف ۱۰۰ هزار تومان بالا برده و هر کیلو مرغ تازه کامل در قصابیها تا ۹۸ هزار تومان به فروش میرسد.
این در حالی است که مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی هفته گذشته با تأکید بر افزایش جوجهریزی نسبت به اسفندماه، اعلام کرد: هیچ کمبودی در عرضه مرغ گرم به بازار نداریم. محمدعلی کمالی همچنین با اشاره به رقم بالای جوجهریزی در مرغداریهای کشور، میزان تولید مرغ در خردادماه را مازاد بر مصرف کشور پیشبینی کرد و گفت که دولت باید برای جمعآوری این تولید مازاد از بازار آمادگی داشته باشد. اما با گذشت یک هفته از این گفتهها، مرغ در بازار تهران بهشدت کمیاب و بینهایت گران شده است.
کنجاله نایاب شد پس قیمت مرغ بالا رفت!
نایبرئیس اتحادیه مرغداران گوشتی اظهار کرد: سویا باید در جیره غذایی مرغ باشد اما کنجاله سویا در بازار کمیاب شده و قیمت آن به کیلویی ۲۸هزارتومان رسیده است، این در حالیست که نرخ مصوب آن کیلویی ۱۶هزار و ۳۰۰تومان است.
صدرالدین عظیمی، در پاسخ به این پرسش که سرپرست وزارت کشاورزی در جدیدترین اظهارنظرهایش اعلام کرد؛ از آنجاییکه مرغداران نهاده را با نرخ دولتی دریافت میکنند، موظف هستند که مرغ را با قیمت مصوب در بازار عرضه کنند و اگر چنین نکنند مرغ از ترکیه وارد خواهیم کرد؛ این پرسش مطرح است که تا چه میزان نرخ نهاده در قیمت تمامشده تولید مرغ تاثیر میگذارد؟ گفت: نهاده با نرخ مصوب در زمان لازم در دسترس تولیدکننده قرار نمیگیرد از اینرو مرغدار نیازش را از بازار آزاد تهیه میکند.
او با بیان اینکه مرغ را نمیتوان با وعدهوعید بزرگ کرد، افزود: سویا باید در جیره غذایی مرغ باشد اما کنجاله سویا در بازار کمیاب شده و قیمت آن به کیلویی ۲۸هزارتومان رسیدهاست. این در حالیست که نرخ مصوب آن کیلویی ۱۶هزار و ۳۰۰تومان است. در حالحاضر سویا با نرخ مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار نمیگیرد و آنها مجبورند نیازشان را از بازار آزاد تهیه کنند. این فعال اقتصادی ادامه داد: مرغداران بهدلیل نبود سویا در بازار به نهادههای جایگزین رویآوردهاند و این موضوع ضریب تبدیل را خراب و قیمت تمامشده محصول را بالا برده است. همچنین مقرر شدهبود که جوجه یکروزه با قیمت مصوب ۱۵هزار و ۹۰۰ تا ۱۶هزار و ۹۰۰تومان متناسب با نژاد جوجه در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد اما در عمل جوجه با این نرخ در اختیار تولیدکنندگان قرار نگرفت و آنها جوجه یکروزه را بالای ۳۰هزارتومان خریداری کردند. به گفته نایبرئیس اتحادیه مرغداران گوشتی؛ اگر امروز جوجه یکروزه با نرخ مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد، حداقل ۴۵ روز زمان لازم است که مرغ آن در بازار عرضه شود.
عظیمی با تاکید بر اینکه دود قیمتگذاری دستوری در نهایت در چشم مصرفکنندگان میرود، تصریح کرد: مرغداران توان جوجهریزی ندارند و نمیتوانند ضرباتی که از سالگذشته تا به امروز به آنها واردشدهاست را تحمل کنند، از اینرو زمان آن رسیده که در این زمینه تصمیمات درست گرفته شود. تولیدکنندگان مایلند قیمت مرغ متعادل شود اما باید نهادهها و جوجه یکروزه با نرخ مصوب در اختیار آنها قرار بگیرد. او واردات جوجه را به زیان تولید داخلی دانست و افزود: سخنانی از این دست با شعار سال یعنی مهار تورم و رشد تولید مغایر است و واردات مرغ؛ در واقع مهار تولید است و دولت از هرجا که بخواهد مرغ وارد کند بالاتر از نرخ تولید داخلی تمام میشود. امیدواریم سرپرست وزارت کشاورزی به این نتیجه برسد که تولیدکنندگان نقشی در قیمتگذاری ندارند و هیچ مرغداری برای تولیدش نمیتواند نرخ تعیین کند و دلالها، بازاریان و... در این میان تاثیرگذارتر هستند. نایبرئیس اتحادیه مرغداران گوشتی تصریح کرد: قیمت واقعی مرغ با احتساب جوجه ۳۰هزارتومانی و سویا ۲۸هزارتومانی بالای ۸۰هزارتومان تمام میشود (البته مناطق کشور و ضریب تبدیل نیز در این میان موثر است) و مرغدار نمیتواند با نرخ مصوب کیلویی ۷۳هزارتومان مرغ را عرضه کنند؛ اگر قولهایی که در این زمینه به تولیدکنندگان دادند عملیاتی شود باید منتظر نتایج آن در ۲ ماه آینده باشند.